Menu Restauracji Staropolskiej
PRZYSTAWKI / Starters
Nazwa | Cena |
---|---|
Carpaccio wołowe z pastą truflową i serem Bursztyn Beef carpaccio with truffle paste and Bursztyn hard cheese |
43,00 zł |
Marynowany łosoś podany z serem ricotta i karmelizowanymi orzechami Marinated salmon served with ricotta and caramelized nuts |
37,00 zł |
Mozzarella z szynką parmeńską i pomidorami Mozzarella with Parma ham and tomatoes |
25,00 zł |
Tradycyjny befsztyk tatarski z polędwicy wołowej Traditional beef sirloin steak tartare |
45,00 zł |
Oscypek z grilla zapiekany z boczkiem Grilled oscypek ( sheep milk smoked cheese ) roasted with bacon |
29,00 zł |
Owoce morza w sosie mango Seafood in mango sauce |
44,00 zł |
Tradycyjne podhalańskie rydze smażone na maśle Traditional Podhale-style saffron milk caps fried in butter |
35,00 zł |
Ozorki cielęce podane ze strudlem z pieczonych porów Veal tongues served with baked leek strudel |
36,00 zł |
SAŁATKI / Salads
Nazwa | Cena |
---|---|
Sałatka z łososiem pieczonym w palonym sianie Salad with salmon roasted in burnt hay |
38,00 zł |
Sałatka wegetariańska z kozim serem i orzechami nerkowca Vegetarian salad with goat cheese and cashew nuts |
34,00 zł |
Sałatka z kurczakiem i grillowanym boczkiem w koszyczku z ciasta ryżowego Chicken salad with grilled bacon in a basket of rice cake |
29,00 zł |
ZUPY/Soups
Nazwa | Cena |
---|---|
Żurek po staropolsku z ziemniakami puree Old Polish soure rye soup with mashed potatoes |
19,00 zł |
Zupa gulaszowa z jelenia z leśnymi grzybami Deer goulash soup with wild mushrooms |
27,00 zł |
Zupa krem na prawdziwym chrzanie Horseradish cream soup |
19,00 zł |
Domowy rosół na wywarze drobiowo-wołowym Homemade chicken and beef broth |
20,00 zł |
Tradycyjne flaczki wołowe po staropolsku Traditional Old-Polish-style beef tripe |
23,00 zł |
Barszcz czerwony na zakwasie Sourdough based red borscht |
23,00 zł |
DANIA MIĘSNE / Meat dishes
Nazwa | Cena |
---|---|
Żeberka w sosie z suszonej śliwki na śliwowicy z krokietem ziemniacznym i Ratatouille Ribs in prune and plum brandy sauce with potato gratin with becon and Ratatouille |
49,00zł |
Gicz jagnięca długo duszona w miodowym piwie Lamb shank slowly stewed in honey beer |
79,00zł |
Policzki wołowe w sosie borowikowym z kaszotto z kaszy pęczak oraz karmelizowaną marchewką Beef cheeks in porcini mushroom sauce, pearl barley and caramelized cattots |
47,00zł |
Kotlet schabowy z kością na gęsim tłuszczu Bone-in pork chop fired on goose fat |
41,00zł |
Stek z polędwicy wołowej Old-Polish-style duck |
67,00zł |
Kaczka po staropolsku Beef tenderloin steak |
67,00zł |
Pierś z kurczaka zagrodowego w sosie z sera gorgonzola Farmhouse chicken breast in gorgonzola sauce |
47,00zł |
Burger wołowy w bułce maślanej z frytkami i sałatą Beef burger in bun with chips and salad |
39,00zł |
DANIA MĄCZNE / Flour Dishes
Nazwa | Cena |
---|---|
Makaron pappardelle z borowikami, szpinakiem, ricottą, zielonym pieprzem i serem Bursztyn Pappardelle with porcini mushrooms, spinach, ricotta, green pepper and Bursztyn hard cheese |
38,00 zł |
Makaron tagliatelle z krewetkami w sosie szafranowym Tagliatelle with shrimps in saffron sauce |
49,00 zł |
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie teriyaki Rice noodles with chicken in teriyaki sauce |
39,00 zł |
Domowe pierogi do wyboru (z kapustą i suszonymi grzybami/ ruskie/ mięsne z jagnięciną i smażonymi borowikami) Homemade dumplings to choose with: ( cabbage and dried mushrooms/ potato and cottage cheese/ lamb and fried porcini mushrooms) |
30,00-37,00 zł |
RYBY / Fishes
Nazwa | Cena |
---|---|
Grillowana dorada w świeżych ziołach z ziemniakami z ogniska i warzywami z patelni Grilled gilt-head sea bream in fresh herbs, campfire-baked potatoes and pan-fried vegetables |
55,00 zł |
Polędwica z dorsza w orzechach laskowych w sosie z kopru włoskiego z kosmosą ryżową, musem z buraków i grillowanym kalafiorem Cod loin in hazelnuts and fennel sauce, quinoa, beet mousse and grilled cauliflower |
59,00 zł |
Pstrąg z podhalańskiej hodowli pieczony na maśle ziołowym z mulami Trout from a Podhale farm, roasted in herb butter with mussels |
49,00 zł |
Stek z tuńczyka w sezamie w sosie Krwawa Mary Tuna steak in sesame with Bloody Mary sauce |
79,00 zł |
MENU DZIECIĘCE/ Children menu
Nazwa | Cena |
---|---|
Rosół domowy z kluseczkami Broth with homemade noodles |
12,00 zł |
Fileciki z kurczaka po parysku podane z kopytkami i surówką z marchwi Parisian-style chicken fillets served with potato dumplings and carrot salad |
23,00 zł |
Filet z łososia smażony na maśle podany z ziemniaczanym puree i brokułami Salmon fillet fried in butter, served with mashed potatoes and broccoli |
31,00 zł |
Makaron Spaghetti Bolognese Spaghetti Bolognese |
22,00 zł |
Naleśniki z serem na sosie malinowo-truskawkowym Pancakes with cottage cheese on raspberry and strawberry sauce |
20,00 zł |
DESERY / DESSERTS
Nazwa | Cena |
---|---|
Suflet czekoladowy z sorbetem miętowym w sosie malinowo-truskawkowym z owocami Chocolate souffle with mint sorbet, fruits in raspberry and strawberry sauce |
22,00 zł |
Domowa szarlotka z pieca Homemade oven-baked apple pie |
18,00 zł |
Crumble śliwkowe inaczej Plum crumble in a different way |
19,00 zł |
Włoska delicja tiramisu Italian tiramisu delicacy |
22,00 zł |
Lodowy puchar z owocami, gorącym sosem malinowo-truskawkowym Ice-cream with hot raspberry and strawberry sauce |
24,00 zł |
Szczegółowe informacje:
tel.: +48 18 26 37 020
e-mail: hotel@logos-zakopane.pl
e-mail: rezerwacje@logos-zakopane.pl