Menu Restauracji Staropolskiej
PRZYSTAWKI / Starters
Nazwa | Cena |
---|---|
Carpaccio wołowe z pastą truflową i serem Bursztyn Beef carpaccio with truffle paste and Bursztyn hard cheese |
51,00 zł |
Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej Traditional beef tenderloin tartare |
52,00 zł |
Podhalańskie rydze smażone na maśle Podhale regional saffron milk cups fried in butter |
41,00 zł |
Oscypek z grilla zapieczony z boczkiem Grilled smoked oscypek cheese baked with becon |
36,00 zł |
SAŁATKI / Salads
Nazwa | Cena |
---|---|
Sałatka z kurczakiem w panierce z czarnuszką podana z grillowanym boczkiem w koszyku z ciasta ryżowego Lettuce with chicken in breadcrumbs with Nigella served with grilled bacon in a rice cake basket |
41,00 zł |
Sałatka wegetariańska z kozim serem, miodem i orzechami nerkowca Vegetarian salad with goat cheese, honey and cashew nuts |
43,00 zł |
Sałatka z szynką dojrzewającą Serrano, mozarellą i melonem Serrano ripened ham salad with mozarella and melon |
42,00 zł |
ZUPY / Soups
Nazwa | Cena |
---|---|
Żurek po staropolsku na kefirze Old Polish style sour rye soup on kefir |
28,00 zł |
Zupa gulaszowa z jelenia z leśnymi grzybami Deer stew soup with forest mushrooms |
35,00 zł |
Francuska zupa cebulowa French onion soup |
27,00 zł |
Tradycyjne flaczki wołowe po staropolsku Old Polish style traditional beef tripe |
30,00 zł |
Domowy rosół na wywarze drobiowo-wołowym z lubczykiem Hommade chicken and beef broth soup with lovage |
26,00 zł |
DANIA MIĘSNE / Meat dishes
Nazwa | Cena |
---|---|
Żeberka w sosie barbecue na śliwowicy Ribs in barbecue sauce on plum brandy |
60,00zł |
Burger wołowy w bułce maślanej z sałatką i frytkami Beef burger in a butter bun with salad and fries |
51,00zł |
Policzki wołowe długo duszone w sosie z leśnych grzybów Long-stewed beef cheeks in forest mushroom sauce |
65,00zł |
Staropolski kotlet schabowy z kością na gęsim tłuszczu Old Polish style pork chop with bone in goose fat |
55,00zł |
Stek z polędwicy wołowej Beef tenderloin steak |
120,00zł |
Polędwiczki wieprzowe sous vide na sosie z konfitowanego czosnku Sous-vide pork tenderloin in confit garlic |
61,00zł |
Kaczka po staropolsku Old Polish style duck |
80,00zł |
Tradycyjny kotlet de volaille z masłem i serem Cheddar Traditional de volaille cutlet with butter and Cheddar cheese |
55,00zł |
Placek po zbójnicku na wołowinie Highlander's pie on beef |
55,00zł |
DANIA MĄCZNE / Flour Dishes
Nazwa | Cena |
---|---|
Makaron pappardelle z borowikami, szpinakiem i serem pleśniowym Pappardelle pasta with porcini mushrooms, spinach and blue cheese |
43,00 zł |
Makaron tagliatelle z łososiem i brokułami Tagliatelle pasta with salmon and broccoli |
50,00 zł |
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie teriyaki Rice pasta with chicken in teriyaki sauce |
45,00 zł |
Domowe pierogi do wyboru (z kapustą i suszonymi grzybami / ruskie z omastą / jagnięciną i smażonymi borowikami) Homemade dumplings to choose with: (cabbage and dried mushrooms / potato and cottage cheese stuffing with gravy / lamb and fried porcini mushrooms) |
38,00 - 42,00 zł |
RYBY / Fishes
Nazwa | Cena |
---|---|
Grillowana dorada w świeżych ziołach Grilled bream in fresh herbs |
67,00 zł |
Polędwica z dorsza w orzechach leszczyny Cod fillet in hazelnuts |
75,00 zł |
Łosoś pieczony w maśle podany na risotto imbirowym ze szparagami Salmon baked in butter served with ginger risotto with aspargaus |
80,00 zł |
Pstrąg z podhalańskiej hodowli w maśle czosnkowo-ziołowym z mulami Trout from Podhale breeding in garlic and herbal butter with mules |
65,00 zł |
MENU DZIECIĘCE / Children menu
Nazwa | Cena |
---|---|
Rosół z kluseczkami domowymi Chicken soup with homemade dumplings |
18,00 zł |
Fileciki z kurczaka po parysku podane z kopytkami i surówką z marchwi Chicken fillets in Paris style with dumplings made of mashed potatoes, eggs and flour and carrot salad |
30,00 zł |
Naleśniki z serem na sosie malinowo-truskawkowym z bitą śmietaną Pancakes with cheese on raspberry and strawberry sauce with whipped cream |
30,00 zł |
Makaron Spaghetti Bolognese na wołowinie z serem Bursztyn Spaghetti Bolognese pasta on beef with Bursztyn hard cheese |
35,00 zł |
DESERY / DESSERTS
Nazwa | Cena |
---|---|
Suflet czekoladowy Chocolate souffle |
32,00 zł |
Domowa szarlotka z pieca Homemade apple pie from the oven |
30,00 zł |
Ptyś faszerowany karmelizowanymi śliwkami z migdałową kruszonką Puff stuffed with caramelized plums with almond crumble |
30,00 zł |
Lodowy puchar z gorącym sosem malinowo-truskawkowym Ice-cream cup with hot raspberry-strawberry sauce |
30,00 zł |
Szczegółowe informacje:
tel.: +48 18 26 37 020
e-mail: hotel@logos-zakopane.pl
e-mail: rezerwacje@logos-zakopane.pl